В началото на септември месец 2012г., започнахме една различна по всеки смисъл благотворителна инициатива. Нарекохме я „Изплети топлина” и се насочихме към една група от хора, която често бива пренебрегвана от подобен род инициативи, а именно – хората без дом.  Студените зимни месеци са тези, през които ние се грижим да топлото си облекло, но има и хора, за които улицата е дом и те трябва да се борят със студа ежедневно.

 

Затова и Нашата идея беше Шапки, шалове и ръкавици!

Или една благотворителна кампания, която да направи мост между търсещи и даряващи помощ. Хората на улицата имат нужда от същите неща, както всеки един от нас – храна, топлина, дрехи, подслон. Или поне ние така си мислим.

Търсейки отговор на въпроса с какво можем истински да помогнем на бездомните, се свързахме с различни институции, които са запознати с проблемите и нуждите им. На пръв поглед страната ни идея намери топло посрещане. Уверени в посоката предприехме първите действия по реализирането на идеята за една различна и изпълнена с топлина благотворителна кампания.  Казваме различна и имаме предвид, че това е първата благотворителна инициатива осъществена без бюджет в България. За кампанията не са набирани никакви средства. Казваме различна и имаме предвид, че с нея съумяхме да затворим кръга между даряващи и получаващи помощ. Тези, които получиха даренията от шапки, шалове и ръкавици на свой ред изпратиха картички до своите дарители. Казваме различна и имаме предвид нашите невероятни доброволци, които се включиха в изработване на изделия от вълна и огромната ни радост от това, че провокирахме интереса им към плетенето, а някой от тях за първи път хванаха игли в рамките на кампанията. Началото на всичко това бе поставено на 15.09.2012г. Огромното ни желание и мотивация да бъдем полезни както на хората, изпаднали в нужда, така и на тези, които даряват се превърнаха в: 

2012

 

8

Дарители

80

Доброволци

330

бр. изделия

228

стоплени души

2013

 

14

Дарители

160

Доброволци

1800

бр. изделия

875

стоплени души

2014

 

23

Дарители

370

Доброволци

2800

бр. изделия

1700

стоплени души

2015

 

25

Дарители

484

Доброволци

3211

бр. изделия

2050

стоплени души

2016

 

27

Дарители

611

Доброволци

3494

бр. изделия

2080

стоплени души

2017

 

17

Дарители

580

Доброволци

2289

бр. изделия

1163

стоплени души

2018

 

13

Дарители

586

Доброволци

2283

бр. изделия

1161

стоплени души

2019

 

28

Дарители

807

Доброволци

2770

бр. изделия

1385

стоплени души

Стотици доброволци, които изработиха с много любов топли шалове, шапки и ръкавици.

Тези резултати ни окуражиха и мотивираха да продължим с начинанието ни и тази година.

 

Защо и как продължаваме?

 

Поощрени от голямата благодарност на стотиците нуждаещи се ( мъже, жени, деца и възрастни хора без дом), ентусиазма на всички доброволци, които сътвориха с голяма любов и желание своите дарения, щедростта и отзивчивостта на българските производители и търговци на прежда – всички тези хора направиха тази благотворителна инициатива възможна! Дълбока признателност към тях за тяхната съпричаност и готовност да помогнат, защото осъзнатият избор да дариш времето си те прави истински съпричастен. Това, което искаме от даряващите всъщност е само време и желание да бъдат полезни както на нуждаещите се, така и на себе си. Поради тази причина, както миналата година, от септември до края на ноември ще предоставим възможността на всеки да бъде полезен като изплете шал, шапка или ръкавици. Всеки е добре е дошъл да донесе материали (онези 2 кълба прежда, които никога няма да ползваме, но стоят в гардеробите ни). За тези, които нямат такава възможност да подсигурят прежда и игли за плетене, ще предоставим необходимите материали. Единственото, което очакваме е желанието да бъдат изплетени красиви неща, които ще дарят топлина и надежда.

Понеже вярваме, че България не е само София, ще бъдем щастливи, ако хора от провинцията, които са съпричастни с нашата кауза, ни изпратят шапки, шалове и ръкавици, изработени от тях, които да намерят притежателя си чрез нас.